Rize Hava Durumu
USD 32,4527   32,5111
EURO 34,8255   34,8882

Özlü Sözler
“İçinden ne zaman birini eleştirmek gelse, bu dünyada herkesin senin sahip olduğun üstünlüklerle doğmadığını anımsa, yeter.”
SENOZ DERESİ'NE ALABALIK SALIMI YAPILDI

Derneğimiz "Orman İçi Sularının Balıklandırılması Projesi" kapsamında E.Diyarbakır Valimiz Münir KARALOĞLU, Yargıtay Üyesi Burhan KARALOĞLU ve Senoz Yöresi Dernek Bşk. Yusuf KARA'nın katılımlarıyla Senoz Deresi'ne 15 bin Kırmızı Benekli Alabalık yavrusu salımı yapıldı.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NIN DESTEKLERİYLE

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında başlatılan '' DOĞAL DERE BALIĞI (KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK) ÜRETİLMESİ VE ORMAN İÇİ SULARININ BALIKLANDIRILMASI PROJESİ'' kapsamında 06.07.2022 tarihinde Senoz Vadisi ana dere ve yan kollarına 4-6 cm boyunda 6-8 aylık 15 bin Kırmızı Benekli alabalık yavrusu salımı yapıldı. Bu salımı yapılan yavruların ebeveynleri olan anaçlar aynı dereden alınarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12.Bölge Müdürlüğüne bağlı Trabzon Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Altındere Vadisi Doğal Dere Alabalığı Üretme İstasyonunda doğal olarak üretimi yapılıp derelerde salımı yapımı yapılmaktadır.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN ALABALIK ÇEŞİDİ

Türkiye'de adını üzerindeki benek ve şekillerden alan dağ alabalığı olarak da bilinen kırmızı benekli alabalıkların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce koruma altına alınan türün yok olma nedenlerine ilişkin araştırmalar yapan uzmanlar, küresel iklim değişikleri nedeniyle ısınan sular ile nehir ve dereler üzerindeki inşaatlar, kanalizasyon atıkları ve yanlış avcılığın başlıca nedenler olduğunu tespit etti.

3.19.27.178